Aanwezig zijn in het hier en nu is voor ons een onbekende activiteit, we zijn er vaak maar even en laten ons graag afleiden. Onze geest is zo gaan werken toen we vanuit het leven in harmonie met de natuur, ons boven de natuur zijn gaan verheffen.

De vanzelfsprekendheid waarmee de nomaden, die onze voorouders ooit waren, meebewogen op het ritme van de natuur is ergens verloren gegaan met het ontstaan van de landbouw. Onze oriëntatie is zo verschoven van ZIJN naar HEBBEN. De landbouw maakte dat de mens zich vestigde op één plek, bezit verwierf, eigenaar werd van wat eerst allen toebehoorde. Eén zijn mét de natuur verschoof naar het beheersen van. Zo werden geleidelijk de vanzelfsprekende verbindingen verbroken, trad vervreemding in van onze natuurlijke staat, en daarmee vervreemding van ons lichaam. Ons lichaam is een bron van kennis, is wijs, is instinctief en intuïtief, heeft weet van het gegeven dat er verbinding is met alles wat ons omringt en heeft weet van wat er nodig is om gezond te zijn.

Met het ontstaan van bezit, werd taal en denken ook belangrijker, en wel zozeer dat we met name onze rationele kant over-ontwikkeld hebben. Er is meer comfort en technologie gekomen door deze ontwikkeling maar de balans is doorgeslagen naar een punt dat we bezig zijn onze planeet te vernietigen.

Leven in evenwicht met de natuur, is in het hier en nu aanwezig zijn en meebewegen met wat is. Het hier en nu is immers het enige moment waarop we leven. Onze geest is zo geworden dat we ons nog maar voor een paar procent bewust zijn en tienduizenden gedachten per dag hebben. Een hoeveelheid die we niet nodig hebben om de dag te vervolmaken.

Omdat we in het verleden, ons eigen verleden, niet in staat waren in het hier en nu aanwezig te zijn, hebben we laag voor laag spanning in ons lichaam opgeslagen totdat er een patroon ontstond van overspanning maar ook van slapte. Een disbalans dus. Pas als we echt in het moment zijn, zijn we in staat een milde aandacht hierop te vestigen, een kwaliteit die heelt en ontspanning laat ontstaan, laag voor laag. Zowel in ons lichaam als in onze geest. Omdat je lichaam heel eerlijk is, heel wijs dus, geeft het signalen af van hoe het is. Het ontdoen van spanning via je lichaam door middel van oefeningen is dus heel effectief. Je geest werkt met ‘wilskracht’ en je ziele-leven wordt hierdoor ingeperkt. De stem van onze ziel horen we nauwelijks meer door ‘het lawaai’ van ons ego en ‘het willen’. De verfijnde afstemming op wat goed voor ons is, is bedolven onder ons ego. Toch zal iedere intentie die er is vanuit jou, iedere inspanning om steeds weer met liefdevolle aandacht het levende proces gade te slaan, je weer laten meebewegen met de natuur, jouw oorspronkelijke natuur.

Over de auteur


Photo by Johannes Plenio on Unsplash

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Bedankt Karin Verheyen voor de mooie tekst over het zijn. Aansluitend kan ik misschien daarover zeggen dat in het boek; Destructieve Emoties, van Daniel Goleman en de Dalai Lama staat dat de gewaarheidsnatuur ook een verschijnselen maker is. Dus gewaar zijn schept een andere, mooiere werkelijkheid. In het boek, Heel de Gewonde Genezer, van Umut Evren Nefertiti vraagt de auteur zich af wanneer er een spirituele psychologie als vak gaat komen. Die de mensen helpt hun helende natuur te ontdekken. Die is er gewoon altijd, bij iedereen en het is niet iets dat je buiten jezelf moet zoeken. Ook het boek ‘ Een kwestie van Hebben of Zijn’ van Erik Fromm heeft het over dit onderwerp. Pim van Lommel weet er ook veel over. (Eindeloos Bewustzijn)

    1. Dank voor je reactie, Els en voor je lees-suggesties!
      Er wordt steeds meer onbewustheid aan het licht gebracht omdat de bewuste krachten aan het toenemen zijn. De chaos en de waanzin in onze samenleving wordt voor steeds meer mensen zichtbaar, dat is een universeel proces dat niet te stoppen is. Sluit niet uit dat we nog zoveel kunnen doen om bewustzijn de wereld in te helpen, vanuit Zen heet dit het niet-doen: het gras groeit immers vanzelf… Het schrappen van de extra’s in ons leven, en bijna alles is extra / ballast, brengt ons al dichter bij onze essentie.
      Kunnen we ook nog een tekst van jou tegemoet zien 😉 ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *